Přejít na obsah

Stanovisko Americké dietetické asociace: vegetariánské diety

Winston J Craig 1, Ann Reed Mangels, American Dietetic Association

"Abstrakt

Je to pozice Americké dietetické asociace, že vhodně naplánovaná vegetariánská strava, včetně úplné vegetariánské nebo veganské stravy, je zdravá, nutričně přiměřená a může poskytovat zdravotní výhody při prevenci a léčbě některých nemocí. Dobře naplánovaná vegetariánská strava je vhodná pro jednotlivce ve všech fázích životního cyklu, včetně těhotenství, laktace, kojeneckého věku, dětství a dospívání, a pro sportovce. Vegetariánská strava je definována jako strava, která nezahrnuje maso (včetně drůbeže) nebo mořské plody nebo produkty obsahující tyto potraviny. Tento článek hodnotí aktuální údaje týkající se klíčových živin pro vegetariány, včetně bílkovin, n-3 mastných kyselin, železa, zinku, jódu, vápníku a vitamínů D a B-12. Vegetariánská strava může splňovat aktuální doporučení pro všechny tyto živiny. V některých případech mohou doplňky nebo obohacené potraviny poskytnout užitečné množství důležitých živin. Přehled založený na důkazech ukázal, že vegetariánská strava může být v těhotenství výživově adekvátní a vést k pozitivním výsledkům v oblasti zdraví matek a kojenců. Výsledky přehledu založeného na důkazech ukázaly, že vegetariánská strava je spojena s nižším rizikem úmrtí na ischemickou chorobu srdeční. Zdá se, že vegetariáni mají také nižší hladinu cholesterolu lipoproteinů s nízkou hustotou, nižší krevní tlak a nižší míru hypertenze a cukrovky typu 2 než nevegetariáni. Vegetariáni mají navíc nižší index tělesné hmotnosti a nižší celkovou míru rakoviny. Mezi rysy vegetariánské stravy, které mohou snížit riziko chronických onemocnění, patří nižší příjem nasycených tuků a cholesterolu a vyšší příjem ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, ořechů, sójových produktů, vlákniny a fytochemikálií. Díky variabilitě stravovacích postupů mezi vegetariány je nezbytné individuální posouzení stravovací přiměřenosti. Kromě hodnocení přiměřenosti stravy mohou odborníci na výživu a výživu hrát také klíčovou roli při vzdělávání vegetariánů o zdrojích specifických živin, nákupu a přípravě potravin a úpravách stravy, aby vyhověli jejich potřebám."

Odkaz na zdrojový článek v angličtině.

logo-main-eatright.png.9f546229a1b49cae52a335fc37f4d8ab.png

Více o Akademii výživy a dietetiky:

"Akademie výživy a dietetiky (dříve Americká dietetická asociace) je největší světovou organizací odborníků na výživu a výživu založenou v Clevelandu v Ohiu v roce 1917 vizionářskou skupinou žen, zaměřujících se na pomoc vládě při konzervování potravin a zlepšování zdraví a výživy veřejnosti během první světové války. Akademie dnes zastupuje více než 100 000 pověřených odborníků - registrovaných odborníků na výživu, dietetických techniků, registrovaných a dalších odborníků na výživu a výživu s vysokoškolským a pokročilým vzděláním v oblasti výživy a dietetiky a studentů - a zavazuje se zlepšovat zdraví národa a zlepšovat jeho profese dietetiky prostřednictvím výzkumu, vzdělávání a advokacie.

Členové Akademie hrají klíčovou roli při formování výběru potravin pro veřejnost, čímž zlepšují její nutriční stav a při léčbě osob s nemocemi nebo úrazy. Členové nabízejí preventivní a lékařské nutriční terapeutické služby v různých prostředích.

Odborníci na výživu a dietetiku pracují v systémech zdravotní péče, domácí zdravotní péči, stravovacích službách, obchodních, výzkumných a vzdělávacích organizacích i v soukromé praxi. Jako důležití členové lékařských týmů v nemocnicích, zařízeních dlouhodobé péče a organizacích pro péči o zdraví poskytují lékařskou výživovou terapii - pomocí specifických výživových služeb k léčbě chronických stavů, nemocí nebo úrazů. Komunitní odborníci na dietetiku poskytují podporu zdraví, prevenci nemocí a wellness služby.

Jako lídr v oblasti potravin a výživy poskytuje Akademie odborná svědectví na slyšeních, lobbuje v Kongresu a dalších vládních orgánech, komentuje navrhované federální a státní předpisy a rozvíjí stanoviska k důležitým otázkám potravin a výživy."

Odkaz na zdrojový článek v angličtině

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 0
  • Založeno
  • Poslední odpověď

Nej autoři v tématu

Nej dny

Nej autoři v tématu

Obrázky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlašte.

Přihlásit se

• Vytvořit...