Přejít na obsah

Martin

Redakce
  • Počet příspěvků

    131
  • Registrace

  • Poslední návštěva

  • Dní od ocenění

    17

Martin je Autorem měsíce Září 26 2020

Titul ocenění za nejoblíbenější obsah.

O uživateli Martin

  • Datum narození 28.12.1974

Návštěvy profilu

37 785 zobrazení profilu

Martin's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  • Week One Done Rare
  • One Month Later Rare
  • One Year In Rare

Recent Badges

23

Popularita

  1. "Jedním z nejslavnějších pokrmů podávaných v michelinském podniku Eleven Madison Park byla ještě donedávna pečená kachna na bílé ředkvi a švestkách. Teď se ale hosté budou muset s ikonickým jídlem rozloučit. Newyorská restaurace totiž po svém znovuotevření plánuje přejít na čistě veganské menu." Cely clanek na Aktualne.cz
  2. "Globální potravinový systém je největší hnací silou ničení přírody a přechod na převážně rostlinnou stravu je zásadní pro zastavení škod. Uvádí to nová zpráva OSN, podle které omezení masa v jídelníčku povede ke snížení tlaku na potřebu získání nové zemědělské půdy a zabrání dalšímu poškozování divoké zvěře a rostlinstva." Celý článek: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/jidlo-potravinovy-system-globalni-omezeni-masa-rostlinna-strava-zemedelstvi-ekologicke-pesticidy-che.A210204_143421_zahranicni_dtt?
  3. „Pokud lidé věří, že má člověk duši, měli by souhlasit, že ji má i zvíře,“ říká původem ruský filmař Viktor Kossakovsky (1961). Jeho černobílý snímek o hospodářských zvířatech Gunda, který je vyprávěný beze slov i bez hudby a který svým jménem zaštítil hvězdný hollywoodský herec Joaquin Phoenix, měl premiéru loni na Berlinale a následně získal i nominaci na nejlepší dokument v rámci prosincových Evropských filmových cen. Celý článek na Novinky.cz
  4. Stanovisko Americké dietetické asociace: vegetariánské diety Winston J Craig 1, Ann Reed Mangels, American Dietetic Association "Abstrakt Je to pozice Americké dietetické asociace, že vhodně naplánovaná vegetariánská strava, včetně úplné vegetariánské nebo veganské stravy, je zdravá, nutričně přiměřená a může poskytovat zdravotní výhody při prevenci a léčbě některých nemocí. Dobře naplánovaná vegetariánská strava je vhodná pro jednotlivce ve všech fázích životního cyklu, včetně těhotenství, laktace, kojeneckého věku, dětství a dospívání, a pro sportovce. Vegetariánská strava je definována jako strava, která nezahrnuje maso (včetně drůbeže) nebo mořské plody nebo produkty obsahující tyto potraviny. Tento článek hodnotí aktuální údaje týkající se klíčových živin pro vegetariány, včetně bílkovin, n-3 mastných kyselin, železa, zinku, jódu, vápníku a vitamínů D a B-12. Vegetariánská strava může splňovat aktuální doporučení pro všechny tyto živiny. V některých případech mohou doplňky nebo obohacené potraviny poskytnout užitečné množství důležitých živin. Přehled založený na důkazech ukázal, že vegetariánská strava může být v těhotenství výživově adekvátní a vést k pozitivním výsledkům v oblasti zdraví matek a kojenců. Výsledky přehledu založeného na důkazech ukázaly, že vegetariánská strava je spojena s nižším rizikem úmrtí na ischemickou chorobu srdeční. Zdá se, že vegetariáni mají také nižší hladinu cholesterolu lipoproteinů s nízkou hustotou, nižší krevní tlak a nižší míru hypertenze a cukrovky typu 2 než nevegetariáni. Vegetariáni mají navíc nižší index tělesné hmotnosti a nižší celkovou míru rakoviny. Mezi rysy vegetariánské stravy, které mohou snížit riziko chronických onemocnění, patří nižší příjem nasycených tuků a cholesterolu a vyšší příjem ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, ořechů, sójových produktů, vlákniny a fytochemikálií. Díky variabilitě stravovacích postupů mezi vegetariány je nezbytné individuální posouzení stravovací přiměřenosti. Kromě hodnocení přiměřenosti stravy mohou odborníci na výživu a výživu hrát také klíčovou roli při vzdělávání vegetariánů o zdrojích specifických živin, nákupu a přípravě potravin a úpravách stravy, aby vyhověli jejich potřebám." Odkaz na zdrojový článek v angličtině. Více o Akademii výživy a dietetiky: "Akademie výživy a dietetiky (dříve Americká dietetická asociace) je největší světovou organizací odborníků na výživu a výživu založenou v Clevelandu v Ohiu v roce 1917 vizionářskou skupinou žen, zaměřujících se na pomoc vládě při konzervování potravin a zlepšování zdraví a výživy veřejnosti během první světové války. Akademie dnes zastupuje více než 100 000 pověřených odborníků - registrovaných odborníků na výživu, dietetických techniků, registrovaných a dalších odborníků na výživu a výživu s vysokoškolským a pokročilým vzděláním v oblasti výživy a dietetiky a studentů - a zavazuje se zlepšovat zdraví národa a zlepšovat jeho profese dietetiky prostřednictvím výzkumu, vzdělávání a advokacie. Členové Akademie hrají klíčovou roli při formování výběru potravin pro veřejnost, čímž zlepšují její nutriční stav a při léčbě osob s nemocemi nebo úrazy. Členové nabízejí preventivní a lékařské nutriční terapeutické služby v různých prostředích. Odborníci na výživu a dietetiku pracují v systémech zdravotní péče, domácí zdravotní péči, stravovacích službách, obchodních, výzkumných a vzdělávacích organizacích i v soukromé praxi. Jako důležití členové lékařských týmů v nemocnicích, zařízeních dlouhodobé péče a organizacích pro péči o zdraví poskytují lékařskou výživovou terapii - pomocí specifických výživových služeb k léčbě chronických stavů, nemocí nebo úrazů. Komunitní odborníci na dietetiku poskytují podporu zdraví, prevenci nemocí a wellness služby. Jako lídr v oblasti potravin a výživy poskytuje Akademie odborná svědectví na slyšeních, lobbuje v Kongresu a dalších vládních orgánech, komentuje navrhované federální a státní předpisy a rozvíjí stanoviska k důležitým otázkám potravin a výživy." Odkaz na zdrojový článek v angličtině
  5. Welcome to Pages! Pages extends your site with custom content management designed especially for communities. Create brand new sections of your community using features like blocks, databases and articles, pulling in data from other areas of your community. Create custom pages in your community using our drag'n'drop, WYSIWYG editor. Build blocks that pull in all kinds of data from throughout your community to create dynamic pages, or use one of the ready-made widgets we include with the Invision Community. View our Pages documentation
  6. Rád bych se podělil příjemný zážitek, který si dcerka přinesla minulý týden ze školy. V sedmi letech navštěvuje 3. ročník britské základní školy a v předmětu 'věda' probírali téma 'potravní řetězec', děti se učili o řazení živočichů do skupin mezi býložravce, masožravce a všežravce. Bylo pro mne velkým překvapením i úlevou, když se při výuce na obrazovce místo obvyklého objevila následující ilustrace: "Do jaké kategorie si myslíte že lidé patří? To záleží! Lidé jsou obvykle všežravci, protože jedí rostliny i maso, někteří lidé jsou však vegetariány a tak by byli zařazeni mezi býložravce, protože všichni jsme různí!" Potěšilo mne s jakou mírou otevřenosti a tolerance bylo toto téma dětem školou prezentováno a zajímalo by mne jestli máte podobné zkušenosti s vašimi školami / školami vašich dětí? Stejné, podobné, jiné?
  7. "Zastánci zákazu argumentovali tím, že nosnice v klecích mají nevyhovující podmínky. Uváděli, že lidé už sami dávají přednost vejcím od nosnic v halách nebo z volných chovů a že obchodní řetězce se tomu přizpůsobují. Aktivisté jsou ze zákazu nadšení. "Je to fantastický úspěch nejen pro čtyři miliony českých slepic, ale i pro ochranu zvířat celkově. Děkujeme všem poslancům, kteří zákaz klecí podpořili," uvedl předseda spolku Obraz - Obránci zvířat Marek Voršilka. Teď už podle něj zbývá přesvědčit Senát. Zákaz klecových chovů prosazovala skupina poslanců kolem Jana Pošváře (Piráti), podle něhož nosnice v klecích jsou týrané a trpí stresem a deprivací. Termín zákazu podle Pošváře souvisí s patnáctiletou životností klecí. Zákaz používání tzv. neobohacených klecí začal platit od roku 2012." Celý článek je na Ihned na adrese zde: https://domaci.ihned.cz/c1-66816940-snemovna-schvalila-zakaz-klecovych-chovu-slepic-platit-bude-od-roku-2027
  8. Do dnes si pamatuji ten pocit, když jsem běžela podél potoka na mém pravidelném okruhu a cítila, jak moje tělo ztrácí energii. V hlavě jsem si promítala svůj jídelníček a zoufale přemýšlela nad tím, co dělám špatně. Byla to 4 roky dlouhá cesta, než jsem se dostala k syrové stravě. Zkoušela jsem veganství, vegetariánství, hlídala jsem si bílkoviny, sacharidy a tuky, pak jsem se zase vrátila k normální stravě. Dlouho jsem se hledala. Až přišla chvíle, kdy jsem byla svým tehdejším přítelem Tomem (se kterým jsme následně Rawmanii vytvořili) přesvědčena, že raw food je opravdu to pravé. Věřte mi, tehdy jsem si klepala na čelo. Dnes jsou to 3 roky, jsem se zamilovala do jednoduchosti syrové stravy a životního stylu, který se pod ní schovává. Dávno vím, že nejde o stravu, ale o životní filosofii a přístup, který ke svému tělu máte. Nikdy nechci vypadat jako propagátorka raw food, ale jako člověk, který našel ten správný způsob stravování a života, kde je mu dobře. Na Rawmanii sice najdete spoustu receptů a článků, ale je to pouze inspirace, která má sloužit k tomu, abyste objevili svět raw food a díky němu zjistili, jestli jste pro něj stvoření či nikoliv. Protože i negativní odpověď je taky odpověď. A to je důležité vědět, protože neexistuje špatný výsledek, jen dvě cesty a každá úplně jiná. Vy jen musíte zjistit, kterou se vydat.
  9. Ahoj, hledali jsme s drahou polovičkou recept na ovocný koláč a osvědčil se nám ten podle návodu na Youtube. Vyšel nám až na druhý pokus kdy jsme zjistili že drobenka musí být opravdu z cukru moučky, budete-li mít chuť vyzkoušejte jej také a případně se podělte o vaše zkušenosti s ním 1. Zamíchat: 200g polohrubé mouky 100g krupicového cukru 1 lžička prášku do pečiva 2. Přidat 100ml oleje 1 vejce 200g zakysané smetany špetka soli a zpracovat na těsto 3. Připravit drobenku 3 lžíce polohrubé mouky 2 lžíce moučkového cukru 2 lžíce másla 4. Rozprostřít těsto, pokrýt ovocem dle chuti a zasypat drobenkou (například borůvky, jahody, švestky, třešně, meruňky) dát do trouby roztopené na 180 stupňů péct na 50 minut 5. Nechat vychladnout a podávat nakrájené
  10. until
    https://ivu.org/world-vegfest/venue.html
  11. "Co dobrého vyplynulo ze spojení koronaviru a Číny? Třeba to, že virus napadl i zastaralou tradici pojídání psího masa. V kombinaci s rostoucím počtem mladých milovníků zvířat to vypadá, že se čínským psům blýská na lepší časy. Co nezvládla přirozená láska a respekt člověka ke psům, dotáhl koronavirus. Šíření nákazy na trhu s živými zvířaty způsobilo, že pro čím dál více Číňanů je tradice pojídání psího masa neslučitelná se zdravým rozumem alespoň z toho zdravotního hlediska. Poměrně smutné sice je, že za postupné odvracení se od tradice pojídání psího masa nemůže primárně fakt, že by Číňané celoplošně začali psy a kočky brát jako své společníky, na druhou stranu tak má šíření koronaviru i pozitivní dopad - napomohlo letitým snahám aktivistů za práva zvířat. Poté, co vláda zakázala prodej divokých zvířat na trzích, zakázala konzumaci psů a koček první města na jihu Číny - Ču-chaj a Šen-čen." Pokračování článku je k disposici na Seznam Zprávy
  12. Stránky kongresu: https://www.mkz2020praha.cz/ Živé vysílání zde: Upoutávka:
  13. Jsme zdravé VEGE bistro a zdravá VEGE jídelna. Děláme to, co nás baví a to, v čem vidíme smysl. Naším záměrem a snahou je rozšiřovat nabídku bezmasého stravování, vařit a péct s láskou a radostí, poskytovat přátelský a ke každému zákazníkovi individuální přístup a vytvářet přátelské prostředí. Naše nabídka je variabilní a pestrá – můžete si zvolit a nakombinovat co vám chutná a s čím vám to chutná. Vše co u nás nabízíme je možné zabalit do ekologických – snadno rozložitelných obalů a vzít si s sebou, nebo můžete využít prostory naší jídelny a v klidu si vše vychutnat u nás.
  14. Kritizuje dominanci ekonomického myšlení nad ekologickým a tvrdí, že současná globalizovaná společnost dramaticky ničí Zemi a že je třeba to změnit. Ekolog, biolog a vegetarián Petr Blahut je hostem Interview Plus, které moderuje Michael Rozsypal.
  15. Martin

    Bytí

    Knihau Josefa Zezulky si lze přečíst online na stránkach Dub.cz zde. Kapitola věnovaná vegetariánství je k dispozici zde.

    © Tomáš Pfeiffer

×
×
  • Vytvořit...