Odesláno Leden 26, 201015 let Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 75 deka mouky - 1 vejce - 1 žloutek - půl lahve sodovky - 2 oloupané žemle - 4 lžíce mléka - 80 deka jablek - sůl - 5 deka cukru - perník nebo 5 deka mletého máku - a 3 deka cukru na posypání. Příprava: Tvrdé žemle tence oloupáme, pak rozkrájíme na kostky, navlhčíme mlékem. Z mouky, sodovky, vejce a žloutku, cukru a soli umícháme těsto, přidáme rozkrájené žemle a na okurkovém kruhadle na tenké lístky rozkrouhaná, dříve oloupaná jablka. Těsto necháme 1/2 hod. odpočinouti v míse na stole a pak z něho vykrajujeme větší knedlíky a dáme je vařiti 20-30 minut. Uvařené knedlíky rozkrojíme v půli, pomažeme máslem a podáváme na kolečka rozkrájené s ovocnou omáčkou (švestkovou a pod.), nebo jen dosti omaštěné a sypané perníkem nebo mletým mákem. Z téhož těsta můžeme lžící vykrajovati malé lívanečky a opékati na máslem vymazané pánvi. Tyto lívanečky jsou dobré s borůvkovou pomazánkou ať z čerstvých nebo zavářených borůvek. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.