Knedlíky
Toto fórum obsahuje 20 témat
-
Přísady: ... Příprava: Připravujeme je stejně jako třešňové knedlíky. Místo třešní dáváme na kousky rozváleného těsta lžičku borůvek, posypeme 1/4 lžičkou tlučeného cukru, zabalíme, uvaříme a uvařené sypeme ustrouhaným perníkem. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá
-
- 0 odpovědí
- 3,8k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 1/2 kg brambor - 12 deka rozpuštěného másla - 3 vejce - sůl - koření - muškátový oříšek. Příprava: Brambory uvaříme, oloupáme, necháme vystydnouti, nastrouháme a dobře promícháme s máslem, vajíčky a kořením. Utvoříme ze směsi knedlíčky a vhodíme do vařící vody na několik minut. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá
-
- 0 odpovědí
- 3,5k zobrazení
-
-
Přísady: cibule, rostlinný olej, uzené tofu, česnek, červená sójová drť, sůl, pepř Příprava: Tofu povaříme s česnekem, solí a kořením (nebo jak jste zvyklí) a nakrájíme na kostičky. Sójovou drť připravíme podle návodu. Cibulku osmažíme dohněda a přidáme do ní tofu a sójovou drť. Dochutíme pepřem. Naplníme bramborové těsto (klidně koupené těsto v prášku) a podáváme s vařeným zelím (klasicky upraveným) a cibulkou. Autor: Petra Š.
-
- 0 odpovědí
- 5,2k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 6 žemlí - 2 deka másla - 1/2 kg mouky - 1 vejce - 1 žloutek - sůl - láhev sodovky. Příprava: Tvrdší žemle rozkrájíme na kostky a dáme na máslo osmahnouti. Mícháme, aby se nepřipálily. Pak je vysypeme na talíř a dáme vychladnouti. Mezitím připravíme z mouky, sodovky, vejce, žloutku a soli těsto a když je dobře vypracováno, přimícháme zlehka žemle, necháme odpočinouti. Z těsta pak vykrajujeme stejně veliké knedlíky, dáme je vařiti do horké vody asi na dvacet minut. Než je vyndáme, zkusíme jeden rozříznouti, není-li uprostřed nedovařené těsto. Jsou-li uvařené, ihned je z vody vyndáme, v půli rozkrojíme, pomažeme roztaveným máslem a po…
-
- 0 odpovědí
- 5,7k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 25 deka mouky - 2 lžíce cukru - 4 deka másla - 6 deka tvarohu - 1/4 l mléka - 1--2 žloutky - sůl – 3/4 kg švestek nebo třešní - perník nebo mák na posypání - 8 deka másla na omaštění. Příprava: Máslo umícháme se solí, přidáme cukr, žloutky, ustrouhaný tvaroh, studené, syrové mléko a mouku. Umíchané těsto na vále tence rozválíme na úzké pruhy, posázíme švestkami nebo třešněmi, rozkrájíme na obdélníčky, ovoce jimi zabalíme a knedlíky dáme do osolené vody uvařit. Rozvařit se nesmí. Uvařené dáme na rozpálené máslo a posypeme ustrouhaným perníkem nebo umletým mákem. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá
-
- 0 odpovědí
- 6,1k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 30 deka jemné krupičkové mouky - 5 deka másla - 1/4 l mléka - sůl - 1 nebo 2 vejce - 70 deka švestek - perník na posypání - 6 deka másla. Příprava: Na kastrol dáme mléko a máslo na plotnu a když je mléko horké, vmícháme do něho mouku a sůl a mícháme na ohni tak dlouho, až se na kastrol ani vařečku nechytá. Pak dáme těsto na mísu vychladnouti a do studeného vmícháme vejce. Tuhé těsto rozválíme a do vykrajovaných kousíčků, zabalujeme v čisté, studené vodě oprané a utěrkou osušené švestky. Knedlíčky vaříme 3--4 minuty; uvařené omastíme uškvařeným máslem a posypeme perníkem. Granátky v této úpravě jsou zvlášť lehce stravitelné a starší…
-
- 0 odpovědí
- 5k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 25 deka hladké mouky –1/6 l mléka - 1 žloutek nebo 1 vejce - sůl - 60 deka švestek - perník nebo mák na posypání - 6 deka másla. Příprava: Mouku dáme na mísu, přilejeme h o r k é mléko a mícháme až se utvoří hladké těsto (je-li třeba, přidáme ještě trochu horkého mléka); pak dáme sůl a vejce nebo žloutek a dobře umíchané těsto poprášíme moukou, přikryjeme horkým, suchým talířem a necháme 10-20 minut odpočinout. Potom na vále vyválíme tenké pruhy, vykrajujeme kousky a zabalujeme do nich očištěné švestky. Knedlíčky vaříme 4-5 minut, uvařené pomastíme přeškvařeným máslem a posypeme strouhaným perníkem nebo umletým mákem smíchaným s tr…
-
- 0 odpovědí
- 4,2k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 1/2 kg hub - houskový knedlík od oběda špetka kmínu - soli - 3 vejce - 3 deka másla - malá cibulka. Příprava: Čerstvé hříbky nebo houby nakrájíme na tenké lístky a necháme dusiti na rozpáleném omastku se špetkou kmínu a rozkrájenou cibulkou. Když jsou měkké, přidáme na menší kousky nebo lístky rozkrájený knedlík, přidáme másla nebo 5 lžic mléka a 3 rozmíchaná vejce. Necháme je za opatrného míchání zapéci, přisolíme podle chuti a podáváme s okurkovým nebo hlávkovým salátem nebo salátem z rajských jablíček. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá
-
- 0 odpovědí
- 5,7k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 7 deka másla - 3 vejce - 3 housky – 1/8 l mléka - 30 deka zeleniny - 4 deka mouky - 2 deka parmezánského sýra - 20 deka strouhanky - sůl - špetka pepře. Příprava: Tvrdší žemle nebo housky rozkrájíme na kostky a dáme do studeného, nevařeného mléka. Zatím očistíme a na drobno usekáme zeleninu: mrkev, čerstvý zelený hrášek, květák, chřest, celer, kousek kapusty a dáme ji na pánev dusiti s 5 dkg másla. Malounko podléváme vodou jen tolik, aby se nepřipálila. Změklou zeleninu dáme vychladnouti a mezitím rozmícháme žloutky se solí, přidáme prolisované v mléce navlhčené žemle, vychladlou rozemletou zeleninu, ustrouhaný sýr, mouku, strouhan…
-
- 0 odpovědí
- 5k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 1/2 l vody nebo mléka - 1/4 l hrubší krupičky - sůl - 5 deka másla - 5 deka máku nebo perník na posypání. Příprava: Do horké vody nebo mléka zavaříme přebranou krupičku a sůl a necháme 20-30 minut na kraji plotny povařit. Z husté uvařené kaše lžící v horkém másle smočenou vykrajujeme noky a rovnáme na mísu, polijeme zbytkem másla a podáváme jako příkrm nebo posypané ustrouhaným perníkem nebo rozemletým mákem jako samostatný pokrm. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá
-
- 0 odpovědí
- 5,1k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 75 deka mouky - 1 vejce - 1 žloutek - půl lahve sodovky - 2 oloupané žemle - 4 lžíce mléka - 80 deka jablek - sůl - 5 deka cukru - perník nebo 5 deka mletého máku - a 3 deka cukru na posypání. Příprava: Tvrdé žemle tence oloupáme, pak rozkrájíme na kostky, navlhčíme mlékem. Z mouky, sodovky, vejce a žloutku, cukru a soli umícháme těsto, přidáme rozkrájené žemle a na okurkovém kruhadle na tenké lístky rozkrouhaná, dříve oloupaná jablka. Těsto necháme 1/2 hod. odpočinouti v míse na stole a pak z něho vykrajujeme větší knedlíky a dáme je vařiti 20-30 minut. Uvařené knedlíky rozkrojíme v půli, pomažeme máslem a podáváme na kolečka rozk…
-
- 0 odpovědí
- 4,3k zobrazení
-
-
Příprava: Oloupané syrové brambory ustrouháme, zalijeme půl litrem studené vody a na cedníku necháme vykapat. Zatím svaříme mléko a krupici na hustou kaši; pak ji dáme vystydnout a schladlou vmícháme k okapaným syrovým bramborům s moukou a solí. Z těsta děláme knedlíky prostřední velikosti a vaříme je ve větším množství vody 20 minut. Když se knedlíky 1-2 minuty vařily, odmícháme je lehce ode dna, aby se k němu nepřichytily. Uvařené můžeme rozkrojit a dáti na máslo osmahnout. Předkládáme je k rajské omáčce, zelnému salátu, tykvovému zelí a pod. Místo krupič. kaše můžeme dáti trochu více mouky a kaši vynechat. Ale s kaší jsou velmi křehké. Autor: Vilma H…
-
- 0 odpovědí
- 3,6k zobrazení
-
-
Přísady: Příprava pro 4 osoby: 40 deka vařených bramborů – 1 1/4 kg syrových bramborů - 1 vejce - 10 deka krupičkové mouky 1 lžíce mléka - sůl. Příprava: Vařené brambory oloupáme, dáme na mísu a studené rozstrouháme. Syrové brambory sloupáme, rozstrouháme a polijeme 1/4 1 studené vody a lžící horkého mléka. Na cedníku necháme je d o b ř e vykapat a pak hodně okapané dáme k ustrouhaným vařeným bramborům, smícháme i s moukou, solí a vejcem a z těsta děláme prostředně velké knedlíky a v množství vody vaříme 15-20 minut. Uvařené můžeme dáti osmahnouti jako předcházející, nebo studené, na tenké lístečky nakrájené dáme osmažit na olej nebo máslo a podáváme. …
-
- 0 odpovědí
- 3,8k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 1/2 l mléka - 20 deka krupičky - 5 deka másla - 3 lžíce mouky – 5--8 lžic bílé strouhanky – 1--2 vejce - na špičku malého nože muškátového květu - sůl. Příprava: Dáme vařiti mléko. Do horkého zamícháme krupici a na kraji plotny necháme povařit. Uvařenou kaši dáme na mísu a do prochladlé zamícháme strouhanku, mouku, čerstvé máslo, vejce, muškátový květ a sůl. Těsto propracujeme a děláme z něho čistýma, ve studené vodě smočenýma rukama knedlíky, které dáme uvařit. (Pozor, aby se nerozvařily!) Uvařené podáváme se švestkovou omáčkou nebo s ovocným kompotem a podobně. Muškátový květ můžeme vynechat. Autor: Vilma Hoschlov…
-
- 0 odpovědí
- 3,9k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 2 deka másla - 1/4 l mléka - 20 deka mouky - 2 vejce - 1 žloutek - sůl - muškátový květ. Příprava: V kastrole rozpustíme máslo, přilijeme mléko, a když je horké, vmícháme do něho mouku. Těsto mícháme v pánvi na ohni tak dlouho, až se nádoby ani vařečky nechytá. Pak je necháme vystydnouti. Do zchladlého těsta dáme vejce, žloutek, sůl, muškátový květ a lžicí v horké vodě smočenou vykrajujeme knedlíčky a necháme je 5--8 minut vařit. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá
-
- 0 odpovědí
- 3,5k zobrazení
-
-
Přísady: ... Příprava: Do kousků těsta připraveného jako na spařené knedlíčky, zabalujeme 1/2 kg tence oloupané a na malé kousky nakrájené rebarbory. Knedlíčky rebarborové vaříme jako švestkové a také je omaštěné sypeme ustrouhaným perníkem nebo umletým mákem, smíchaným s trochou tlučeného cukru. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá
-
- 0 odpovědí
- 3,5k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 1 l mléka - 1 cm vanilky - 2 lžíce cukru – 3 bílky - 3 lžíce tlučeného cukru – 1/8 1 mléka - 2--3 žloutky. Příprava: Litr mléka dáme vařiti s kouskem vanilky a cukrem. Z bílků zatím ušleháme sníh a po čtvrthodinovém šlehání zašleháme do něho 2 lžíce tlučeného cukru a třetí jen zlehka zamícháme. Tuhý sníh dáváme lžičkou do vařícího mléka a necháme 2 minuty zavařit. Pak knedlíčky zlehka vyndáme na mísu a do mléka zavařujeme další, ze sněhu vykrajované. Když jsou všechny uvařeny, rozkverláme v osmině litru syrového mléka nebo smetany žloutky a vlijeme do mléka, ve kterém se knedlíčky vařily. Mléko stále na ohni v hrnku mícháme (aby se…
-
- 0 odpovědí
- 3,9k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 1 vejce - 1 žloutek - 50 deka mouky - 5 deka másla - 10 deka bílé strouhanky – 1/4 l mléka - sůl – 3/4 kg třešní - máslo - perník a 3 deka cukru. Příprava: V míse umícháme máslo se solí, vejcem a žloutkem a přidáme ve studeném mléce navlhčenou strouhanku a s moukou zpracujeme v těsto, které vyválíme na 1 cm silné pruhy, nakrájíme na čtverečky, do každého zabalíme 4-5 černých třešní (dbejme, aby kraje těsta byly k sobě pevně přitisknuty, aby se knedlíky nerozvařily!) a knedlíky vaříme v hodně vody 5 minut. Uvařené posypeme trochou tlučeného cukru (aby neoschly než je podáváme), omastíme a sypeme ustrouhaným perníkem nebo umletým mák…
-
- 0 odpovědí
- 4,3k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 1/2 kg tvarohu - 5 deka másla - 4 vejce 10 deka mouky - 1 deko solí - 8 deka strouhanky. Příprava: Ustrouhaný nebo prolisovaný tvaroh smícháme se solí, máslem, vejci, moukou a strouhankou a z vypracovaného těsta děláme knedlíky, obalíme je v mouce a do vařící vody je dáme na 15 minut povařit. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá
-
- 0 odpovědí
- 3,5k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 30 deka tvarohu - 5 deka másla - 2 vejce - 15 deka strouhanky - 3 lžíce mouky - sůl - špetka citronové kůry. Příprava: Máslo, sůl, žloutky a špetku ustrouhané citronové kůry umícháme a pak přidáváme ustrouhaný nebo prolisovaný tvaroh, strouhanku, mouku a z bílků ušlehaný sníh. Z těsta uděláme větší knedlíky, obalíme je v mouce, a v hodně vody je uvaříme; uvařené režnou nití nakrájíme a podáváme s ovocnou šťavou nebo zředěnou zavařeninou. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá
-
- 0 odpovědí
- 6,5k zobrazení
-