Odesláno Leden 26, 201015 let Přísady: Úvaha Vilma Hoschlové - Přímé z knihy Vařím bez masa (asi 1935) Příprava: Ideálně doplňuje ovocné šťávy, se kterými, čerstvě vytlačenými, smíchána, skýtá velmi výživnou a lahodnou pomazánku. V našem národě smetana není dosti ceněna. Svého času mnoho se diskutovalo o tom, co činí Jugoslavce tak zdravé. Jedni lékaři to přičítali hojnému požívání syrové cibule, jiní česneku, protože cibuli i česnek hojně požívají. Vedle těchto dvou zdravotních činitelů a celého málo továrního, neodpřírodněného života, je to h o j n é a všestranné používání s m e t a n y, které činí Jugoslavce zdravé a zdatné. Duševní pracovníci, kteří se málo pohybují a proto tížeji tráví, měli by zvláště dbát o to, aby co nejvíce požívali smetanu, ať v pokrmech či pomazánkách. Smetana jest lehko stravitelná a spojena a ovocem (ovocnou šťavou) léčí choroby jater, krve, kožní vyrážky a pod. Jestli šlehanou smetanou zahustíme rozmíchané červené jahody nebo prolisovaný rybíz a pod., neslaďme ji cukrem, ale podávejme s keksy, lívanečky bez kvasnic, zdravotními suchary a pod. Slazenou šlehanou smetanou plníme dorty, pracničky a pod. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.