Přejít na obsah

Smetana


Recommended Posts

Přísady:

Úvaha Vilma Hoschlové - Přímé z knihy Vařím bez masa (asi 1935)

Příprava:

Ideálně doplňuje ovocné šťávy, se kterými, čerstvě vytlačenými, smíchána, skýtá velmi výživnou a lahodnou pomazánku. V našem národě smetana není dosti ceněna. Svého času mnoho se diskutovalo o tom, co činí Jugoslavce tak zdravé. Jedni lékaři to přičítali hojnému požívání syrové cibule, jiní česneku, protože cibuli i česnek hojně požívají. Vedle těchto dvou zdravotních činitelů a celého málo továrního, neodpřírodněného života, je to h o j n é a všestranné používání s m e t a n y, které činí Jugoslavce zdravé a zdatné. Duševní pracovníci, kteří se málo pohybují a proto tížeji tráví, měli by zvláště dbát o to, aby co nejvíce požívali smetanu, ať v pokrmech či pomazánkách. Smetana jest lehko stravitelná a spojena a ovocem (ovocnou šťavou) léčí choroby jater, krve, kožní vyrážky a pod. Jestli šlehanou smetanou zahustíme rozmíchané červené jahody nebo prolisovaný rybíz a pod., neslaďme ji cukrem, ale podávejme s keksy, lívanečky bez kvasnic, zdravotními suchary a pod. Slazenou šlehanou smetanou plníme dorty, pracničky a pod.

Autor:

Vilma Hoschlová - Přímá

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 0
  • Založeno
  • Poslední odpověď

Nej autoři v tématu

Nej dny

Nej autoři v tématu

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlašte.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...