Odesláno Leden 31, 201015 let Přísady: Přípravy pro 4 osoby: Za 60 hal. chlebového těsta od pekaře - 15-20 deka čerstvých nebo 2 deka suchých hub - 1 vejce - 3 deka másla - sůl – 1/8 l sladkého mléka nebo smetany. Příprava: Žitné těsto zalijeme v 1/2 l hrnečku vodou a dáme je do tepla zkynouti. Čerstvé houby rozkrájíme, udusíme nebo zalijeme vodou. Použijeme-li sušené, pak je na sítě přilijeme teplou vodou, rozkrájíme a dáme uvařiti. K uvařeným houbám přilijeme rozmíchané těsto a za stálého míchání necháme několik minut povařiti. Pak polévku osolíme, omastíme a zahustíme vejcem rozmíchaným v mléce nebo smetaně. Vejce můžeme ušlehati a upéci na másle a vmíchati do uvařené polévky. (Kyselo je staročeská polévka, dosud v Krkonoších a v podkrkonoší u lidu velmi oblíbená. Horalé mají většinou k snídani kyselo a brambory. Zesláblé městské děti přijdou-li na venkov a mají vedle jiné přírodní stravy každodenně kyselo velmi zesílí a kyselo si oblíbí. Je to jedinečná polévka, kterou jako chlebem se člověk nepřesytí.) Autor: Vilma Hoschlová - Přímá
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.