Omáčky
Toto fórum obsahuje 22 témat
-
Přísady: Pro 2 osoby: 1 větší cibule, 3 větší zralé banány, pytlík vyloupaných arašídů, půl balení pekingských sojových nudliček, bílý pepř, zázvor, olej Příprava: Na pánvi necháme zesklovatět cibulku, přidáme na kolečka nakrájené banány a opékáme je, dokud se nezačnou rozpadat. Potom je podlijeme a dusíme, dokud se nevytvoří kompaktní hmota, pokud je omáčka moc hustá, můžeme ji rozředit trochou vody. Ochutíme bílým pepřem a zázvorem. Pekingské nudličky povaříme podle receptu na obalu s přidáním trochy sojové omáčky pro výraznější chuť. Arašídy omyjeme od přebytečné soli, osušíme a na malém množství oleje pražíme dokud nezačnou hnědnout. Podáváme s rýží, posypan…
-
- 0 odpovědí
- 4k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 4 deka cibule - 3 deka másla - 4 deka mouky - lžička rozkrájené petrželky - 2 pepře - sůl. Příprava: Nakrájenou cibulku dáme s moukou na máslo zrůžovět, zalijeme vařící vodou, přidáme pepře, petrželky a špetku soli a necháme povařit. Pak omáčku procedíme a podáváme. Do uvařené omáčky můžeme vmíchat vylisovanou šťávu z rajského jablíčka. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá
-
- 0 odpovědí
- 3,7k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 1 citron - 3 deka másla. - 4 deka mouky 1 deko cukru. Příprava: Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji asi ½ l osolené horké vody a chvíli ji necháme vařit. Pak do ní dáme cukr, citronovou kůru a šťávu a podáváme. Připravujeme-li omáčku pro batole, citronovou kůru vynecháme a šťávy citronové dáme jen 1 lžíci. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá
-
- 0 odpovědí
- 3,7k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 1/4 kg hub - 4 deka másla - 4 deka mouky - 1/2 malé cibulky - bobkový list - špetka tymiánu a koření – 1/8 l kyselé smetany - trochu soli a lžíce citronové šťávy. Příprava: Čerstvé houby očistíme a na lístky rozkrájené dusíme na másle do měkka. V 3/4. 1 horké vody vaříme zatím cibulku s bobkovým listem, kořením a tymiánem. Z másla a mouky připravíme jíšku, zalijeme ji vodou zcezenou z koření, které se 1/4 hod. vařilo, dobře rozmícháme, přidáme udušené houby, deset minut povaříme, osolíme, odstavíme s ohně a do hotové omáčky vmícháme kyselou smetanu a citronovou šťávu. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá
-
- 0 odpovědí
- 3,7k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 20 deka hříbků - 3 deka másla - 3 deka mouky – 1/8 1 kyselé smetany - sůl - 1 žloutek. Příprava: Očištěné, oprané hříbky nakrájíme na malé kousky a na másle v přikryté pánvi udusíme. Občas zalijeme vodou, aby se hříbky nepřipálily. Změklé zalijeme 1/21 vařící vody, zahustíme moukou, rozmíchanou ve smetaně. Na pokraji plotny necháme omáčku 20 minut povařiti. Před podáváním vmícháme do ní 1 žloutek. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá
-
- 0 odpovědí
- 4,4k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 3 deka másla - 4 deka mouky - 1 lžíce citronové šťávy – 1/8 1 kyselé smetany - 2 deka cibule - 1 deko kaparů - sůl - 1 kostka cukru - 1/2 1 vývaru ze zeleniny. Příprava: Na zrůžovělé máslo dáme rozkrájenou cibulku a mouku; když světle zrůžověla, zředíme ji odvarem z oloupaných uvařených bramborů nebo zeleniny, povaříme a sítem procedíme. Kapary na drobno rozsekáme, přidáme do procezené omáčky se solí a cukrem, necháme přejít var, přimícháme citronovou šťávu a kyselou smetanu, a omáčku ihned podáváme. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá
-
- 0 odpovědí
- 3,8k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 3 deka mouky - 1/4 l kyselé smetany, nebo mléka - 1/2 deka cukru - 1 žloutek - sůl - kopr - 1 lžíce šťávy citronové. Příprava: Vařící vodu zahustíme moukou v kyselé smetaně rozmíchanou a necháme za stálého míchání na kraji plotny chvíli povařit. Pak vmícháme do omáčky opraný, drobně rozkrájený kopr, sůl, žloutek, citronovou šťávu a cukr a omáčku odstavíme s plotny. Kopru dáme podle libosti. Uvedené množství omáčky (asi 5 osmin litru) vyžaduje asi 2 lžíce rozkrájeného kopru. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá
-
- 0 odpovědí
- 4,8k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 1/8 l mléka - 1/2 litru sladké smetany 2 deka křenu - 2 deka mouky - 2 deka mandlí – 1 1/2 deka cukru - sůl. Příprava: Mandle spaříme horkou vodou, po chvíli oloupáme a drobně nakrájíme. Do mléka vlijeme polovinu smetany a když počne vařiti zalijeme ji druhou polovinou sladké smetany, smíchané s moukou a za stálého míchání omáčku povaříme. Pak do ní zamícháme připravené mandle, ustrouhaný křen, cukr a sůl a podáváme. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá
-
- 0 odpovědí
- 4,8k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 3 deka rozinek - 3 deka sladkých mandlí - 1 maká cibulka - 5 zrnek pepře - 4 nové koření - 2 malé bobkové listy – 1--2 lžíce syrupu - 4 deka másla - 3 deka mouky na jíšku. Příprava: Cibulku, bobkový list, pepř, nové koření necháme v horké vodě 15 minut vařit. Pak odvar slijeme a dáme do něho vařit oprané rozinky, připravenou žlutou jíšku a oloupané, na drobno rozkrájené nebo ustrouhané mandle. Po několikaminutovém varu omáčku odstavíme, vmícháme syrup a libo-li 1 lžíci šťávy z citronu. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá
-
- 0 odpovědí
- 5,6k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 1/8 l vody - půl litru sladké smetany - 2 deka mouky - 3 deka mandlí - 8 deka křenu - 2 deka cukru. Příprava: Mandle spaříme, oloupáme, drobně rozsekáme. Křen očistíme a rozstrouháme, zatím co do horké vody jsme zavařili v polovině smetany rozmíchanou jíšku a nechali povařit za stálého míchání. Pak do omáčky vmícháme připravené mandle, křen, cukr, zbytek smetany a omáčku podáváme. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá
-
- 0 odpovědí
- 4k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 4 lžíce mouky - 1/4 l kyselého mléka nebo smetany - 2 naložené okurky - špetka soli. Příprava: Do 1/2 litru horké vody zavaříme v kyselé smetaně nebo mléce rozmíchanou mouku a omáčku necháme na kraji plotny povařit. Kyselé okurky na tenké kousky rozkrájíme, dáme do omáčky i uškvařené máslo a omáčku odstavíme s ohně. Omáčka je mnohem chutnější, když místo pouhé vody použijeme vodu z oloupaných, se solí a tlučeným kmínem uvařených bramborů anebo odvar z květáku. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá
-
- 0 odpovědí
- 4,1k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 4 deka másla - 3 deka mouky - 1 deko cibule - 1 lžička cukru - sůl - pepř - 2 lžíce v octě naložených okurek (salátnic) nebo 2 malé kyselé okurky - 5 osmin litru zeleninového vývaru. Příprava: Na plátky rozkrájenou cibuli dáme s cukrem, moukou a máslem na pánev a mícháme až je světlerůžová. Pak přilijeme zeleninový vývar (nebo vodu z bramborů, bez slupky vařených), zamícháme a povaříme. Za chvilku omáčku procedíme (můžeme okyseliti lžicí šťávy citronové), odstavíme, přidáme špetku pepře a na tenká kolečka nebo drobné kostečky nakrájené okurky. Dáme-li v octě naložené okurky salátnice, pak je drobně rozsekáme. Autor: …
-
- 0 odpovědí
- 4,2k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 10 deka cukru - 3 osminy litru vody - 1/4 l ovocné šťávy - 1 lžíce másla - 2 lžíce kukuřičné mouky – 1/8 l vody - šťáva z jednoho citronu - špetka soli. Příprava: Cukr dáme do vařícího 1/4 litru vody povařit, přidáme přeškvařené máslo a v 1/8 litru vody rozmíchanou kukuřičnou mouku, sůl, citronovou šťávu, necháme za občasného zamíchání zavařit, pak přilejeme ovocnou šťávu a omáčku podáváme. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá
-
- 0 odpovědí
- 4,4k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 2 žloutky - 2 lžíce mouky - 3 deka másla zeleninový vývar (asi 1/2—3/4 litru) - plná lžíce pažitky - špetka cukru - soli - citronová šťáva. Příprava: Žloutky s moukou mícháme v zeleninovém odvaru na kraji plotny tak dlouho, až omáčka zhoustne, pak přidáme drobně nakrájenou pažitku, cukr, sůl, lžíci šťávy citronové a máslo. Vše zamícháme a omáčku ihned odstavíme s plotny. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá
-
- 0 odpovědí
- 4,7k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy: 2--3 lžíce mouky - 1/4 litru mléka - lžička medu. Příprava: Mouku dáme na suchou pánvičku dextrinovat t. j. mícháme ji na kraji plotny až z ní nevystupuje pára a mouka zežloutla. Zatím dáme ohřát mléko a horké zahustíme připravenou moukou, kterou jsme ve 1/4 litru studené vody rozmíchali. Přidáme med a omáčku necháme hodně na mírném ohni povařit. Uvařenou procedíme a dáváme batolátku lžičkou nebo v ssací lahvi. Zvykáme-li robátko na smíšenou stravu, při ponenáhlém odstavení, můžeme omáčku omastit lžičkou přeškvařeného másla, a něhož jsme pěnu sebrali a dali i s medem do omáčky zavařit. Dáváme-li ji při nedostatku mateřského mléka nebo před ods…
-
- 0 odpovědí
- 4,7k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 30 deka ryzců - na špičku nože kmínu – 4 deka másla - 3 deka mouky a 3 deka másla na jíšku. Příprava: Očištěné, ve vodě oprané hlavičky ryzců rozkrájíme na nudličky a dusíme na másle s utlučeným kmínem a solí. Podléváme je občas trochou horké vody, aby se nepřipálily. Změklé ryzce zalijeme horkou vodou (asi pět osmin litru), zahustíme bledou jíškou a necháme ještě chvilku povařit. Omáčku můžeme okyselit lžicí vinného octa nebo citronové šťávy. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá
-
- 0 odpovědí
- 4,5k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 25 deka hlaviček ryzců - 4 deka másla - sů1 - kmín - 1/4 litru kyselé smetany - 5 deka mouky. Příprava: Hlavičky ryzců omyjeme, rozkrájíme na podélné nudličky a dáme s kmínem a solí dusit a občasně je podlíváme vařící vodou. Moukou ve smetaně rozmíchanou zahustíme udušené ryzce, které jsme zalili 1/2 litrem vařící vody a necháme povařit. K ryzcům m í s t o kmínu můžeme dát 2 bobulky nového koření a pepře a 1 bobkový list. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá
-
- 0 odpovědí
- 5,1k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 1/2 l kyselé smetany - 2 lžíce mouky - 5 deka celere - 5 deka petržele - 5 deka mrkve - 1/2 cibulky - 4 bobulky nového koření - 5 zrnek pepře - 2 bobkové listy - tymián - sůl – 4 deka másla. Příprava: Přípravy pro 4 osoby: 1/4 l sušených švestek - 1 litr vody – 2--3 lžíce cukru - citronová kůra. Sušené švestky opereme v horké vodě a dáme do vařícího 1/2 litru vody na 1 minutu povařit, pak vodu z nich scedíme a švestky zalijeme čistou vařící vodou (1 litrem), ve které je necháme uvařit do změknutí. Měkké švestky scedíme, ale vodu z nich nevylejeme, a pecek zbavené na drobno rozsekané dáme do vody, ve které se uvařily, ještě na 5 min…
-
- 0 odpovědí
- 4k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 3 deka másla - 1 malá cibulka - 3 deka mouky - 1 hřebíček - 3 pepře - 3 nov. koření - 1/2 menšího bobkového listu - špetku tymianu - kousíček citronové kůry - 2 deka cukru - 4 kyselá rajská jablíčka - 1/2 l vody. Příprava: Na pánev dáme na rozehřáté máslo na tenká kolečka nakrájenou cibulku a když růžoví, přimícháme mouku, necháme ji zežloutnouti a přidáme pak nakrájená rajská jablíčka, tymian, bobkový list, pepř, nové koření, citronovou kůru, hřebíček, cukr, vše zamícháme a necháme na kraji plotny chvíli dusit. Musíme dbát, aby se jablíčka nepřipálila. Zalijeme je horkou osolenou vodou a povaříme. Potom podle chuti omáčku osladíme…
-
- 0 odpovědí
- 3,7k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 2 deka másla - 3--4 rajská jablíčka - 1 malá cibule - 1 lžíce cukru - 4 zrnka pepře a 4 nov. koření - 4 deka másla a 3 deka mouky na jíšku - 5 osmin litru vody. Příprava: Na rozehřáté máslo dáme na kolečka rozkrájenou cibulku a čerstvá rajská jablíčka nebo celá rajská jablíčka naložená, přidáme cukr, pepř, nové koření a poklicí přikryté necháme vše na mírném ohni dusit. Po chvilce, když cibulka růžoví, přilijeme vařící vodu, povaříme 20 minut, pak procedíme a zahustíme světlou, z mouky a másla připravenou jíškou. Omáčku podle chuti osolíme a necháme povařit. Je-li připravena ze syrových rajských jablíček, přidejme do uvařené omáčky…
-
- 0 odpovědí
- 3,5k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: Plný talířek žampionů - 3 deka másla zelená petrželka - 1/4 l smetany - 3 lžíce mouky - 1--2 žloutky - sůl. Příprava: Očištěné a rozkrájené žampiony dáme dusit na máslo a rozsekanou zelenou petrželku. Maloučko je podléváme vodou, aby se nepřipálily. Když houby změkly, zalijeme je 1/4--1/2 l vařící vody a zahustíme smetanou, ve které jsme rozkverlali žloutky a mouku; osolíme a necháme ještě povařit za občasného zamíchání. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá
-
- 0 odpovědí
- 6,8k zobrazení
-
-
Přísady: Přípravy pro 2 batolata: 2 syrová červená rajská jablíčka - 2 deka másla - 2 deka mouky - 2 lžičky medu - 1/2 litru mléka. Příprava: Máslo dáme škvařit a když pěna růžoví, sebereme s něho škraloup a přidáme za stálého míchání mouku. Na zrůžovělou jíšku vlijeme teplé mléko a za občasného zamíchání necháme povařit, pak procedíme sítem, osladíme medem, přidáme sítkem prolisovaná rajská jablíčka a ihned omáčku podáváme. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá
-
- 0 odpovědí
- 3,6k zobrazení
-