Přejít na obsah

Karbanátky a řízky

  1. Started by redakce,

    Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 4-5 artyčoků jerus. - 1 vejce - 3 lžíce mouky - sůl – 1/8 l mléka - omastek na smažení. Příprava: Vybereme pokud možno velké artyčoky pěkného tvaru a nakrájíme je na tenké plátky. Připravíme těstíčko z vajíčka, mouky, mléka, osolíme a každý plátek v něm smočíme, načež je ihned pečeme v horkém omastku do zlatova. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá

    • 0 odpovědí
    • 3,8k zobrazení
  2. Started by redakce,

    Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 6 brambor - petržel - 2 žloutky – 1 1/2 deka másla – 1/2 lžičky soli - koření - muškátový oříšek. Příprava: Brambory uvaříme, rozmačkáme, smícháme se žloutky, máslem, petrželí a kořením, vytvoříme z nich 12 knedlíčků, které obalíme ve vejci, housce a osmažíme. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá

    • 0 odpovědí
    • 3,6k zobrazení
  3. Started by redakce,

    Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 30 deka uvařených brambor - 9 deka uvařené cibule - 4 deka másla - 1 lžíce mléka - 1 lžíce strouhaného sýra - 1 rozkverlaný žloutek - sůl. Příprava: Brambory oloupáme, rozmačkáme a za tepla smícháme s cibulí, máslem, mlékem, sýrem a žloutkem. Když směs vychladne, rozválíme ji na pomoučeném prkénku, nakrájíme, obalíme ve vajíčku a housce a osmažíme. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá

    • 0 odpovědí
    • 5k zobrazení
  4. Started by redakce,

    Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 8-10 bramborů - 1 nebo 2 vejce - špetka soli a tlučeného kmínu - 2 lžíce mouky. Příprava: Syrové oloupané brambory rozstrouháme a z ustálé vody, která se z nich při strouhání vyloužila, slijeme 2 lžíce. Ostatní na strouhanině ponecháme a vmícháme do ní kmín, sůl, mouku a rozšlehaná vejce. Hmotu lžící dáváme na amoletníkovou, olejem nebo máslem hojně vymaštěnou pánev a malé bochánečky upečeme po obou stranách. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá

    • 0 odpovědí
    • 3,5k zobrazení
  5. Started by redakce,

    Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 60 deka vařených brambor - 1 vejce špetka soli - 15 deka mouky - 1 vejce a strouhanku na obalování a olej na smažení. Příprava: Uvařené, studené brambory rozstrouháme, smícháme s moukou, solí a vejcem; zpracované těsto rozválíme na 1 cm silnou placku a z ní vykrajujeme formičkou různé tvary, smáčíme je v rozmíchaném vejci a strouhance a pečínky po obou stranách opékáme. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá

    • 0 odpovědí
    • 4k zobrazení
  6. Started by redakce,

    Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 2 velké, uvařené brambory (asi 20 až 25 dkg těžké) - malá cibulka - 2 deka másla - 2 vejce - špetka soli, majoránky a zelené petrželky. Příprava: Uvařené brambory rozstrouháme. Cibulku drobně rozkrájíme, dáme do pánvičky na máslo zrůžovět. Pak cibulku vmícháme do ustrouhaných brambor i sůl, majoránku, zelenou rozkrájenou petrželku a vejce. Dobře promíchané těstíčko dáváme po lžících do horkého omastku na pánev a po obou stranách je osmažujeme. Můžeme je podávati ke každé zelenině. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá

    • 0 odpovědí
    • 4,6k zobrazení
  7. Started by redakce,

    Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 1 větší celer - 3 lžíce mouky - 2 vejce 1 - cibule - zelená petrželka - špetka soli a kmínu. Příprava: Větší hlávku celerového kořene oškrábeme, opereme a na bramborovém struhadle sestrouháme. Pak přidáme rozstrouhanou nebo jemně rozsekanou cibuli, zelenou petrželku, tlučený kmín, špetku soli, žloutky, mouku a z bílků tuhý sníh. Těsto lžící klademe na plochou pánev a po obou stranách na oleji nebo másle opékáme. Podáváme a bramborovou kaší, salátem a pod. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá

    • 0 odpovědí
    • 5,5k zobrazení
  8. Started by redakce,

    Přísady: Přípravy pro 4 osoby: Větší celer - 2 vejce na tvrdo vařená - 2 vejce syrová - 25 deka brambor - 7 deka mouky - omastek na smažení - sůl. Příprava: Očištěný celer uvaříme, pak drobně rozsekáme. Přidáme k němu dvě na tvrdo vařená, rozsekaná vejce, dvě syrová vejce, rozstrouhané, dříve uvařené brambory. Přimícháme mouku, vykrajujeme karbanátky, které v horkém omastku na pánvi po obou stranách opékáme. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá

    • 0 odpovědí
    • 3,7k zobrazení
  9. Started by redakce,

    Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 1/4 kg čočky - 2 vejce - malá cibulka - 3 zrnka pepře - majoránka - 5--8 lžic strouhanky - olej na smažení. Příprava: Přebranou čočku v horké vodě přepereme a dáme do vařící vody do měkka uvařit. Uvařenou čočku prolisujeme nebo rozemelem na mlýnku a do prochladlé vmícháme vejce, strouhanku, pepř ustrouhanou cibulku a malou špetku majoránky. Vše zamícháme a lžící vykrajované těsto pečeme v omeletníku na oleji nebo másle. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá

    • 0 odpovědí
    • 3,4k zobrazení
  10. Started by redakce,

    Přísady: konzerva červených fazolí sójová drť cibule vejce houska (může nahradit strouhanka) hl. mouka nebo strouhanka dle potřeby česnek, majoránka, sůl, pepř, paprika.... Příprava: sójovou drť připravíme podle návodu, fazole, cibuli a housku umeleme, smícháme se sójou a zbytkem ingrediencí, konzistenci upravíme moukou nebo strouhankou. Smažíme na rostlinném (nejlépe olivovém) oleji. Zkuste si dát část těsta nastranu a to smíchejte s rýží - získáte tak náplň do paprik. Ani masožrouti nepoznají že se nejedná o maso. Autor: Petra Š.

    • 0 odpovědí
    • 4,2k zobrazení
  11. Started by redakce,

    Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 4 deka másla - malá cibulka - plný talíř čerstvých hub (hříbků a pod.) - 1/4 l strouhanky – 1/8 l smetany - 2 vejce - špetka soli a pepře - strouhanka na obalená a olej nebo máslo na smažení. Příprava: Na pánev dáme máslo a drobně rozkrájenou cibulku. Očištěné houby kvapně opereme, pak rozkrájíme a dáme na zrůžovělou cibulku chvíli dusit. K dušeným houbám přidáme strouhanku, sůl, pepř, smetanu a vejce (můžeme přidat na špičku malého nože tlučeného kmínu). Těsto necháme na míse půl hodiny odpočinouti a pak lžící z něho vykrajované bochánečky obalujeme zlehka ve strouhance a opékáme. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá

    • 0 odpovědí
    • 4,4k zobrazení
  12. Started by redakce,

    Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 10 deka suchých hub - 6 deka másla - 2 vejce – 1/8 l mléka nebo sladké smetany - 1 velká cibule - 1/4 l strouhanky - trochu pepře - mušk. květu, kmínu a soli. Příprava: Suché houby dáme na síto, prolijeme vařící vodou, na chvíli dáme do horké vody povařit, pak scedíme (vodu použijeme na polévku) a odkapané drobně rozsekáme. V míse rozmícháme 4 deka másla se solí, tlučeným pepřem, mušk. květem, kmínem, vejcemi, strouhankou a smetanou, přidáme pak rozemleté nebo drobně rozkrájené houby a na zbylém másle zrůžovělou, ukrájenou cibulku. Těsto necháme 20 minut odpočinout a potom po lžících dáváme na horkou, máslem nebo olejem vymaštěnou …

    • 0 odpovědí
    • 3,5k zobrazení
  13. Started by redakce,

    Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 8 deka sušených hub - sůl - 2 vejce - 2 deka másla - 1 mrkev - 1/4 hlávky kapusty - 5 deka strouhanky - omastek na smažení. Příprava: Sušené houby opláchneme, dáme do horké vody vařiti, pak scedíme (vodu z nich dáme do polévky), rozsekáme nebo na masovém mlýnku rozemelem. Mrkev a kapustu na drobno rozkrájenou dáme na máslo dusiti do přikryté pánvičky. Udušené dáme prochladnouti, smícháme s mletými houbami, syrovými vejci, solí a strouhankou. Vykrajujeme lžící menší kousky a na tenší placičky rozválené opékáme po obou stranách v horkém omastku. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá

    • 0 odpovědí
    • 3,7k zobrazení
  14. Started by redakce,

    Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 2 žloutky - 4 lžíce mléka - 6 lžic mouky - 8 lžic d u š e n ý c h hub - 2 bílky - omastek na smažení. Příprava: Houby opereme, rozsekáme, s tlučeným kmínem a solí na 2 dkg másla udusíme a dáme vychladnout. Žloutky rozmícháme v mléce, přidáme mouku, udušené houby a z bílků ušlehaný tuhý sníh. Husté těstíčko lžící dáváme smažit do horkého omastku v pánvi a sněhulky po obou stranách do růžova opečeme. Znamenité. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá

    • 0 odpovědí
    • 3,9k zobrazení
  15. Started by redakce,

    Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 2 vejce - 1/4 l smetany - 15 deka mouky špetka soli - 1 lžíce cukru - omastek na smažení - 1 kg jablek. Příprava: Ve smetaně rozmícháme žloutky, mouku, sůl a cukr, přidáme z bílků ušlehaný tuhý sníh. V těstě smáčíme plátky nakrájené z oloupaných, jadřinců zbavených jablek a smažíme je v pánvi na másle nebo oleji. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá

    • 0 odpovědí
    • 2,9k zobrazení
  16. Started by redakce,

    Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 1/8 l smetany nebo šípkového vína – 1/8 1 mouky - 1 vejce - 1 lžíce cukru - na kulatou špičku nože kypřícího prášku a tluč. skořice – 3/4 kg velkých jablek máslo nebo olej na smažení. Příprava: Ve smetaně nebo ve víně dobře rozmícháme žloutek, mouku, tlučený cukr, skořici a kypřící prášek. Z bílku ušleháme tuhý sníh, který přimícháme do kyprého těstíčka v němž smáčíme očištěná jablka nakrájená na 1/2 cm silná kolečka. (Jadřince nutno opatrně z prostředka vykrojiti.) V horkém omastku na pánvi po obou stranách řízky opékáme do růžova a podáváme ještě teplé. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá

    • 0 odpovědí
    • 3,3k zobrazení
  17. Started by redakce,

    Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 1 menší hlávka kapusty - 3 větší brambory - 1 vejce - 2 stroužky česneku - špetka majoránky - 4 zrnka pepře a nového koření - máslo na pečení. Příprava: Čistě opranou hlávku kapusty na malé dílky rozkrájíme a dáme do horké vody uvařiti nebo drobně rozkrájenou na 3 dkg másla udusíme za občasného podlití trochou vody. Uvařenou, nebo udušenou kapustu rozemeleme i s uvařenými, oloupanými bramborami. Oloupaný česnek tence rozkrájíme, rozetřeme se solí a vmícháme k rozemleté kapustě i syrové vejce, majoránku, tluč. pepř a nové koření. Vše dobře zamícháme a dáme péci do hodně máslem vymaštěného kastrolku. Velmi dobré. Autor: …

    • 0 odpovědí
    • 3k zobrazení
  18. Started by redakce,

    Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 1 hlávka kapusty (asi 3/4-1 kg těžká) - 2 vejce - 2 stroužky česneku - majoránka - 4 zrnka pepře -2 lžíce mouky - 10-15 deka strouhanky - sůl - olej nebo máslo na smažení. Příprava: Hlávku kapusty zbavíme vrchních, polámaných nebo povadlých listů, opereme ji v horké, čisté vodě, rozkrájíme na tenké nudličky a dáme do horkého omastku udusiti. Potom kapustu na mlýnku* rozemeleme nebo rozsekáme a přimícháme do ní rozetřený česnek, majoránku, tlučený pepř, strouhanku, vejce a mouku. Dobře zamíchané těsto vykrajujeme lžící a po obou stranách na omeletníku v oleji nebo másle osmažujeme. Upečené podáváme se zelím, bramborovým salátem a p.…

    • 0 odpovědí
    • 6,7k zobrazení
  19. Started by redakce,

    Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 2 lžíce vařené rýže - 2 deka másla - 1 menší hlávka kapusty - 2 vejce - špetka zázvoru - sůl - strouhanka - omastek na smažení. Příprava: Kapustu opereme, na tenké nudličky nakrájenou dáme udusiti za občasného podlévání vodou. Změklou kapustu necháme vychladnouti. Do studené vmícháme uvařenou rýži, syrové vejce, zázvor, sůl, asi 5 deka strouhanky. Lžící vykrajujeme karbanátky, které po obou stranách na másle nebo oleji opékáme. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá

    • 0 odpovědí
    • 3,4k zobrazení
  20. Started by redakce,

    Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 1 kapusta - zelená petrželka - česnek - kapánkové těsto - strouhanka na obalení - omastek na osmažení. Příprava: Oprané kapustové listy vaříme 10 minut. Pak vodu z nich slijeme (do polévky), listy necháme okapat, Pak vezmeme jeden list, posypeme rozkrájenou zelenou petrželkou, položíme naň asi 5 tenkých plátků česneku. Pokryjeme takto upravený list druhým listem, zase posypeme petrželkou, poklademe česnekem, přikryjeme třetím listem kapusty. Takto upravené tři listy omočíme v kapánkovém, osoleném těstě (jak se upravuje, viz "Kapání") vložíme do strouhanky, aby obě strany byly obaleny a do horkého omastku dáme smažiti. Jsou velmi ch…

    • 0 odpovědí
    • 3,4k zobrazení
  21. Started by redakce,

    Přísady: 1/2kg ovesných vloček, mražená zeleninová směs, zeleninový vývar, 3lž. soj. omáčky, 1 čl solamylu, česnek, cibule, majoránka, pepř, sůl,nastrouhaný tvrdý sýr. Příprava: Vločky přes noc namočíme, druhý den přidáme zeleninu uvařenou v zel. vývaru a ostatní přísady a zpracujeme, vytvoříme karbanátky, které pečeme do zlatova. Autor: Barbora Miklošová

    • 0 odpovědí
    • 4,2k zobrazení
  22. Started by redakce,

    Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 1/4 l mléka - 1/2 kg kaštanů - 6 deka másla - 10 deka cukru - 4 vejce - kousek vanilky - 5 deka mouky - 5 deka strouhanky. Příprava: Kaštany nařízneme, dáme na chvíli do horké vody, pak oloupáme. Oloupané kaštany dáme uvařit s vanilkou do mléka; pak je prolisujeme nebo semeleme. Umícháme cukr s máslem a žloutky, přidáme hustou kaštanovou kaši a z hmoty vykrajujeme kousky, obalujeme v mouce, bílku a pak strouhance a po obou stranách na másle opékáme. Podáváme k nim borůvkovou nebo ovocnou šťávu. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá

    • 0 odpovědí
    • 3,9k zobrazení
  23. Started by redakce,

    Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 2 větší kedlubny (brukve) - 2 vejce - mouka a strouhanka na obalování a olej nebo máslo na smažení. Příprava: Kedlubny očistíme, oloupáme, omyjeme a rozkrájíme na půl cm silná kolečka. Dáme je na 5 minut povařit do horké vody a pak je vyjmeme a obalujeme napřed v mouce, pak v rozmíchaném osoleném vajíčku a potom také po obou stranách ve strouhance. Opékáme je v rozpáleném omastku a podáváme k dušené rýži, bramborovému salátu, k bramborové kaši a pod. Vodu, ve které se kedlubny povařily, vlijeme do polévky. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá

    • 0 odpovědí
    • 3,5k zobrazení
  24. Started by redakce,

    Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 3/4 l mléka - 4 deka másla - 6 lžic mouky – 2 žloutky - 5 deka parmezánského sýra - 5 deka ementálského sýra - plnou lžíci rozkrájené zelené petrželky vejce a strouhanku na obalení - omastek na smažená. Příprava: Do horkého mléka vmícháme s uškvařeným máslem rozmíchanou mouku, za stálého míchání necháme na ohni zhoustnouti, pak odstavíme s ohně a do prochladlé omáčky zamícháme ustrouhaný parmezánský sýr, žloutky, zelenou petrželku, drobně rozsekaný ementálský sýr; z hmoty lžicí vykrajované kousky obalíme v rozmíchaném vejci, pak strouhance a na omeletníkové pánvi na oleji nebo másle po obou stranách opékáme. Kdyby těstíčko bylo říd…

    • 0 odpovědí
    • 3,8k zobrazení
  25. Started by redakce,

    Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 10 deka čočky - 10 deka fazolí - 10 deka oves. vloček - 1 vejce - 1 malá cibulka - 3 deka másla - muškátový oříšek - majoránka - 2 deka kaprlat - sůl. Příprava: Čočku opereme, uvaříme, prolisujeme. Do 1/4 l horké vody zavaříme ovesné vločky a uvaříme. Oprané fazole také. (Mohou se použít uvařené fazole zbylé od předešlého dne.) Cibulku drobně rozkrájíme, necháme na másle zrůžovět. Kaprlata na drobno rozsekáme. V míse smícháme prolisovanou nebo rozemletou čočku, uvařené fazole, kaši z ovesných vloček, zrůžovělou cibulku, kaprlata, ustrouhaný muškátový oříšek, špetku majoránky a sůl. Je-li směs měkká, můžeme přidati trochu strouhanky…

    • 0 odpovědí
    • 4k zobrazení